Dong Jiao Zong Diperalatkan Oleh DAP!!


Wee diusir oleh "hostile crowd". 

Apa agenda tersirat yang dicerminkan oleh tajuk berita berikut? — ‘325 protest rally may set off new waves against BN‘ (Malaysiakini, Mac 23)
Rencana tersebut juga berkata:
“The event at the private college owned by Dong Zong also aims to unite the Chinese community in demanding that the government transfers out hundreds of teachers who do not have Chinese language qualification out of Chinese primary schools.”
MUTAKHIR (1.10pm, Mac 27):
DAP mengadakan sidang akhbar hari ini (cerita di sini)
325 itu rapat umum DJZ atau DAP?

Diberitakan bahawa kira-kira 7,000 orang menyertai ‘Perhimpunan 325 menyelamatkan pendidikan Cina’ di ibu pejabat Dong Zong pagi tadi. Timbalan Menteri Pelajaran Wee Ka Siong yang turut hadir diejek (di’boo’) dan diberikan ‘thumbs down’ oleh orang ramai serta ditunjukkan buku lima.
Seorang awam juga dilaporkan telah cuba menumbuknya tetapi dia mujur sempat dihalang oleh pegawai polis yang membentuk benteng manusia untuk melindungi timbalan menteri MCA itu.
Wee kemudian dipetik sebagai berkata bahawa cemuhan-cemuhan terhadap beliau hasil daripada “hasutan oleh pihak tertentu pembangkang”.
Permintaan Dong Jiao Zong supaya “beratus-ratus” guru dipindah keluar adalah atas alasan mereka tidak mempunyai kelulusan SPM dalam bahasa Cina.
Yang memilih kerjaya guru pada lazimnya majoriti orang Melayu, seperti juga di lain-lain cabang perkhidmatan awam umpamanya kakitangan pejabat kerajaan, polis, bomba, dsb.
Memang ada Melayu yang bersekolahkan SRJK (C). Akan tetapi 90 peratus lepasan sekolah rendah Cina akan menyambung pelajaran ke SMK.
Lantaran itu, walaupun budak Melayu mungkin pernah belajar bahasa Cina sampai UPSR namun sebenarnya tidak ramai yang akan mengambil Bahasa Cina pada peringkat Tingkatan 5. Yang menduduki kertas Bahasa Cina-SPM adalah penuntut sekolah menengah swasta Cina dan SMJK (C).
Umum tidak dimaklumkan senarai nama guru yang terbabit untuk kita mengetahui pecahan etnik mereka. Yang kita tahu hanya mereka adalah guru-guru bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.
Sekadar bertanya:
Kalau ianya cikgu yang England mali – katakan di bawah skim MBMMBI – adakah anda menjangka bahawa ibubapa Cina akan menimbulkan sebarang bantahan? Agaknya pendidik orang putih itu pun tidak mampu berbahasa Cina tahap O-Level (bersamaan SPM), bukan?
Lepas kemeja hijau Lynas, ini gerakan T-shirt merah pula? Gambar 'Malaysian Insider'

Semalam Wee Ka Siong telah merayu supaya masalah kekurangan tenaga pengajar dibincangkan secara rasional.
Malah kemelut ini telah mendapat perhatian perdana menteri yang memberi jaminan bahawa kerajaan akan mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk mengatasi masalah. Timbalan perdana menteri merangkap Menteri Pelajaran Muhyiddin Yassin juga berjanji kementeriannya akan mencari penyelesaian.
Setakat ini sudah tertubuh sebuah jawantankuasa kerja khas untuk menangani kesulitan serta diadakan dua rundingan meja bulat. Namun pendemo-pendemo 325 diperlihatkan bukan ingin menyokong usaha-usaha untuk membaiki keadaan tetapi lebih kepada bertindak mengikut nafsu.
Mereka tidak kisah bahawa perlu dijaga agar ‘ditarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak’ gara-gara kewujudan SRJK (C) bukannya disenangi semua.
Mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamed pernah mendakwa DJK suatu “kumpulan ekstremis” serta berkata, “Chinese schools in Malaysia are Malaysian schools although they use Chinese language as medium of instruction”.
Meskipun saya tidak bersetuju dengan pandangan Dr M tentang DJZ, saya sangsi kenapa pula DJZ mahu merelakan diri mereka sekarang dijadikan modal politik bagi DAP.
Andaikata sebuah kerajaan majoriti Melayu – diramalkan akan berlaku selepas PRU13 ditentukan – mahu berkeras untuk menutup semua SRJK (C), tidak ada apa-apa sebenarnya yang boleh dibuat oleh kaum Cina.
Dahlah sudah tiada lagi MCA dan Gerakan – yang bakal dilingkupkan oleh DAP – untuk memainkan peranan sebagai pengantara di dalam rundingan.
Segala birokrasi dikuasai Melayu (semua Pengarah Pelajaran negeri adalah Melayu) manakala gaji guru SRJK (C) pun dibayar kerajaan juga. Kalau ada orang Cina yang berfikir hendak memberontak, mereka mesti berani berdepan dengan polis (yang Melayu) dan kemungkinan tentera (juga Melayu).
Polis bertugas menjaga keamanan di perhimpunan 325. Gambar 'Malaysiakini'

Saban hari MCA kelihatan kian tertekan angkara menjadi mangsa percaturan DAP yang kini mengharapkan rapat umum 325 itu boleh mencetuskan gelombang protes rakyat. (Begitu juga pembangkang yang mengugut hendak mengadakan Bersih 3.0 serta meneruskan demo anti-Lynas.)
DAP yang mengaut untung daripada kemarahan masyarakat Cina tidak mengambil endah bahawa nyawa SRJK (C) terletak di hujung tanduk ekoran kesabaran masyarakat Melayu diuji. Bagi parti itu, aliran pendidikan Cina dijadikan semata-mata bahan pertaruhan dan pertarungan politik mereka untuk menawan Putrajaya.

sumber: HELEN ANG
.
Share this post :

+ comments + 9 comments

Tanpa Nama
27 Mac 2012 9:28 PTG

bagus Dong Zong! teruskn usaha meminta dan menuntut yg berlebih-lebihan serta melampaui batas sifat rasis kamu... teruskn usaha hingga tahap 'fedup' dewa gaban!
harap2 kjaan ambil perhatian hal ini yg boleh menggugat keharmonian negara dan perpaduan kaum lantaran sifat rasis melampau mereka dan ambil keputusan berani menongkah arus rasis mereka--> mansuhkn semua sekolah jenis kebangsaan demi keamanan dan kharmonian negara! noktah

Tanpa Nama
27 Mac 2012 9:54 PTG

You are really racist...so disappointed to see this comment...
We only wanted to protect our school, our language, our education, our children's future, why do you think this is racist?
What about you? aren't you the most racist one?
how do you feel if your own language, your culture, your school also 'dimansuhkan'? do you feel the one who do this to you is racist?
your are 'DEVEL'!!!!

Tanpa Nama
27 Mac 2012 9:56 PTG

You are really racist...so disappointed to see this comment...
We only wanted to protect our school, our language, our education, our children's future, why do you think this is racist?
What about you? aren't you the most racist one?
how do you feel if your own language, your culture, your school also 'dimansuhkan'? do you feel the one who do this to you is racist?
your are 'DEVEL'!!!!

Tanpa Nama
27 Mac 2012 11:09 PTG

gunakan cuma bahasa kebangsaan dan sekolah kebangsaan shj bukanlah rasis kerana ia bahasa dan sekolah untuk semua rakyat malaysia. sebaliknya sekolah cina, sekolah melayu, sekolah tamil, semua itu menebalkan dan menguatkn lagi sifat rasis setiap kaum. jadi paling baik, mansuhkn semua sekolah melayu, sekolah cina, sekolah tamil dll. baru adil. dan cuma wujudkn sekolah kebangsaan shj. barulah jurang rasis dapat dikurangkn. jika tidak, org melayu bela nasib melayu cina kata melayu rasis. jika cina desak hak istimewa melayu juga diberikn samarata kpd mrk sbg rakyat malaysia itu hak... jadi...hapuskan semua sekolah berasaskan kaum termasuk sekolah melayu.

Tanpa Nama
28 Mac 2012 11:22 PG

semua rakyat sbg rakyat mlysia kenalah terima yg bhs kbgsaan adalah bhs melayu. dan sekolh kbgsaan mgunakn bhs perantaraan yg utama adlh bhs mlyu.
hny mrk yg benar2 rasis dan mlmpau akn mpertikaiknnya.

Tanpa Nama
29 Mac 2012 1:01 PG

Everyone Should have their right to know about their own language and culture,
Bear in mind, i agreed B.Melayu as malaysia national language, i also agreed everyone should use Malay to communicate with each other.
We are not asking to replace B.M to B.Cina, we just learning our own language just same as you as a Malay, right? what is wrong that we want to protect our language, why is it being call racist?
Just imagine one of your malay friend only speaks english and he couldnt speak malay, and he told you, he was born in a country the did not allow him to learn his mother language...
Please be fair to us, for you and for other...we are not racist...please be understand.

Tanpa Nama
1 April 2012 11:42 PG

adakah negara2 yg mengamal satu sistem sekolah kebangsaan sahaja, rakyatnya tidak dapat menguasai bhw kaum mrk masing2. cuba tengok indonesia, org cina tetap juga dapat menguasai bahasa dan budayanya, singapura, amerika dan lain2 negara, dapat juga org cina kuasai bahasa dan amal budaya mrk meskipun satu sistem sekolah. sdgkn di malaysia, mrk ini dah diberi betis, minta pula paha kerana mrk terlalu bersifat rasis. dan alasan yg diberi mrk cuma nak pertahankn tetapi bila melayu pula yg cuba pertahankn hak dan keistimewaan mereka spt yg telah termaktub dlm PERLEWMBAGAAN, mereka akn kata itu pula rasis. mmg cina dap dan don zong rasis melampau!!!!!!!apa mrk anggp malaysia ni macam negara china ka?

Tanpa Nama
1 April 2012 11:51 PG

mrk minta guru bhs melayu yg tidak kuasai bhs mandarin mesti dihalau...! apa rasionalnya? sdgkn ramai org berjaya kuasai bhs inggeris krn diajar oleh guru bahasa inggeris yg langusng tak tahu dan tak faham bhs melayu? ramai yg kuasai bhs jepun sdgkn gurunya tak tahu berbahasa melayu! knp pula bila nak ajar bhs melyu gurnya mesti kuasa bhs mandarin? tidak lagik langsung.jelas permintaan melampau mrk utk halau guru bhs melayu adalah berifat rasis melampau-lampau!

Orang CINA bangsa rasist. Bangsa perkauman. Tidak mahu bercampur dengan orang Melayu. Di sekolah sendiri anak-anak mereka menghina Bahasa Melayu. Anak-anak mereka minta guru-guru belajar Bahasa Cina kerana tidak adil cuma orang Cina yang belajar Bahasa Melayu. Anak-anak mereka minta buku-buku diterjemah ke Bahasa Melayu. Ini peristiwa berlaku di sekolah kebangsaan. Sekolah Jenis Kebangsaan Cina didapati mengundang perkauman. Hapuskan Sekolah Jenis Kebangsaan. Di Malaysia cuma patut ada Sekolah Kebangsaan sahaja. Kita tidak tahu apa cikgu-cikgu CINA ajar sehingga ramai anak Cina tidak tahu cakap Melayu. Kalau kerajaan tidak bijak berfikir, mereka akan dijadikan anjing orang-orang Cina untuk menakluki Malaysia. 13 MEI 1969 belum cukup sebagai pengajaran, orang Cina ramai yang buta sejarah, mereka lupa hak-hak yang Orang Melayu telah kongsikan kepada mereka. Sekarang mereka minta lebih. Sikit-sikit, lama-lama negara ini jadi negara Chinesesia, bukan lagi Malaysia. Sedarlah orang Melayu, bersatu-padulah. Jangan biar tanah air kita dan pertuanan Melayu sesuka hati dipersenda-sendakan orang Cina.

Catat Ulasan

JENDELA POP MINGGUAN

JENDELA POP BULANAN

LIVE STREAMING

JENDELA TERKINI

 
JENDELA MAYA : xxx | xxx | xxx
Copyright © 2011. ::: jendela maya ::: - All Rights Reserved
Created by Maya Izureen Malek xxxxxx
Proudly powered by Blogger